Innowacyjność usług badawczych w Polsce a ich efektywność dla klientów - Nowacki, Robert (Innovativeness of research services in Poland vs. their efficiency for customers, 2018)
Celem artykułu jest analiza poziomu innowacyjności usług badawczych w Polsce oraz jego wpływu na ocenę korzyści osiąganych z tytułu korzystania z badań marketingowych przez przedsiębiorstwa. Podstawą rozważań są wyniki badań ilościowych prowadzonych wśród menedżerów przedsiębiorstw będących klientami firm badawczych na przełomie 2014 i 2015 roku, na próbie 505 podmiotów o różnej wielkości i reprezentujących różne branże działalności. Na podstawie wyników badań można stwierdzić, że innowacyjność usług badawczych oceniana była wysoko, co przekładało się na pozytywne postrzeganie efektów ich stosowania przez korzystające z nich przedsiębiorstwa, co zadeklarowało dziewięć na dziesięć badanych podmiotów. Podstawową korzyścią był wzrost konkurencyjności wynikający z wdrożenia wyników badań. Taką opinię wyrazili przedstawiciele co drugiego przedsiębiorstwa. Wystąpiło przy tym relatywnie niewielkie zróżnicowanie wypowiedzi w zależności od cech charakteryzujących badane podmioty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 32-44
Keywords: badania marketingowe; usługi badawcze; innowacyjność usług badawczych; efekty badań marketingowych; marketing research; research services; innovativeness of research services; effects of marketing research