„Osobliwości nauk społecznych” a rygor metodologiczny badań marketingowych - Wiktor, Jan W. (“The singularities of social sciences” vs. methodological rigour of marketing research, 2018)
Celem artykułu jest refleksja nad implikacjami, jakie specyfika nauk ekonomicznych stwarza badaniom marketingowym. Rozważania oparto na O osobliwościach nauk społecznych – cennym studium wybitnego polskiego socjologa S. Ossowskiego. Strukturę „osobliwości” w artykule ujęto w dwie podstawowe grupy elementów: problemy pojęć („perypetie pojęciowe”) i terminologia („aparatura pojęciowa”). Skupiają one w sobie szczegółowe kwestie definiowania kategorii, precyzji języka, aspektu badań, charakteru sporów naukowych oraz ciągłości w nauce i stosunku do poprzedników. Każde z tych zagadnień jest „odczytane” w artykule poprzez nawiązanie do standardów i kryteriów oceny rygoru metodologicznego badań marketingowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 21-31
Keywords: osobliwość; specyfika; nauki społeczne; ekonomia; badania marketingowe; metodologia; singularity; specificity; social sciences; economics; marketing research; methodology