Wpływ czynników behawioralnych na decyzje inwestycyjne na rynkach rozwiniętych i rozwijających się - Zawadzki, Krystian (Influence of behavioral determinants on investment decisions on developed and developing markets, 2018)
W niniejszym opracowaniu dokonano oceny wpływu determinant natury behawioralnej i pozabehawioralnych na zmiany w zakresie wolumenu obrotów na pięciu rynkach zaliczanych do grupy rozwiniętych i pięciu rynkach zaliczanych do grupy rozwijających się. Obok takich czynników, jak racjonalne oczekiwania, badaniu poddane zostały determinanty behawioralne, takie jak m.in. optymizm, pesymizm oraz nadmierna pewność siebie. Celem przeprowadzonego badania jest ustalenie, czy przesłanki, jakimi kierują się inwestorzy w państwach, których rynki kapitałowe zaliczane są do rozwijających się, są tożsame z tymi, które przyświecają inwestorom w państwach, których rynki kapitałowe znajdują się w grupie rozwiniętych. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż w przypadku giełd zaliczanych do rynków rozwiniętych liczba determinant behawioralnych oddziałujących na zmiany wolumenu obrotów wzrasta
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 462-471