Instytucja podstawowego rachunku płatniczego w Polsce - Szelągowska, Anna (Institution of the basic payment account in Poland, 2018)
Dyrektywa PAD (Payment Account Directive) wprowadziła we wszystkich krajach członkowskich UE obowiązek oferowania klientom banków i spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych nowej usługi, jaką jest podstawowy rachunek płatniczy. Celem tej inicjatywy jest poprawa inkluzji finansowej i wzrost ubankowienia społeczeństwa. Z założenia podstawowy rachunek płatniczy ma być rachunkiem darmowym, o którego założenie mogą ubiegać się osoby fizyczne nieposiadające otwartego rachunku bankowego lub rachunku w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej. Problem badawczy sprowadza się do poszukiwania odpowiedzi na pytanie, czy i jeśli tak, to w jakim stopniu podstawowy rachunek płatniczy jest oferowany w polskich bankach i spółdzielczych kasach oszczędnościowo- kredytowych po półtora roku od wejścia w życie obowiązku oferowania go przez te podmioty. Celem artykułu było przedstawienie genezy podstawowego rachunku płatniczego oraz uwarunkowań związanych z jego implementacją w polskim porządku prawnym. Rozwiązanie problemu badawczego zostało zrealizowane przy zastosowaniu metody studiów literaturowych, komparatystyki, wywiadu bezpośredniego przeprowadzonego w instytucjach zobowiązanych do wprowadzenia podstawowego rachunku płatniczego oraz badania ankietowego przeprowadzonego wśród 1043 polskich internautów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 429-440