Dylematy pomiaru i oceny procesu repolonizacji banków w Polsce - Pyka, Irena; Nocoń, Aleksandra (Dilemmas of measuring and assessment of the repolonization process of banks in Poland, 2018)
Problematyka przemian własnościowych w polskim sektorze bankowym stanowi trwały przedmiot zainteresowania w publikacjach i realizowanych projektach badawczych. Repolonizacja traktowana jest jako kolejny etap przemian własnościowych w polskim sektorze bankowym, nacechowanym zwiększeniem udziału polskich inwestorów w akcjonariacie bankowym, a jej zasadniczym celem jest zmiana kierunku alokacji oszczędności polskich podmiotów gospodarczych umożliwiająca wzrost skali ich efektywności. Pojawienie się po okresie globalnego kryzysu finansowego „okienka konsolidacyjnego” i towarzyszący mu silniejszy ruch kapitału bankowego stały się istotnym argumentem przemawiającym za repolonizacją banków w Polsce. W opracowaniu analizuje się i ocenia problemy pojawiające się w płaszczyźnie pojęciowej repolonizacji sektora bankowego w Polsce i jej pomiaru. Głównym zaś celem opracowania jest identyfikacja i krytyczna analiza oparta na próbie empirycznej oceny wybranych wskaźników repolonizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 404-418