Ochrona praw obligatariuszy przed naruszeniami i nadużyciami emitentów na przykładzie obligacji spółki GetBack SA - Lepczyńskki, Błażej; Pisarewicz, Piotr (Protection of bondholders rights against fraud of issuers on the example of the GetBack company, 2018)
Podstawowym ryzykiem dla inwestorów na rynku obligacji jest zawsze niebezpieczeństwo zawieszenia płatności i niewypłacalność emitenta. Tego typu sytuacje występują na rynkach obligacji korporacyjnych z różnym nasileniem. Pojawienie się spektakularnego problemu z obsługą płatności przez podmiot emitujący obligacje na dużą skalę skłania do przyjrzenia się systemowi ochrony obligatariuszy przed naruszeniami i nadużyciami emitentów i wczesnego ostrzegania przed problemami z obsługą obligacji. Celem podjętych badań było przedstawienie najważniejszych elementów formalnoprawnych i rynkowych chroniących obligatariuszy przed nadużyciami emitentów obligacji oraz identyfikacja słabości w tym zakresie na przykładzie spółki GetBack SA. Przyjęto hipotezę, że obecny system ochrony obligatariuszy bywa zawodny i w niedostatecznym stopniu chroni interesy obligatariuszy. Z przeprowadzonych badań wynika, że reakcja instytucji nadzorczej w przypadku badanej spółki najprawdopodobniej była spóźniona, a wpisane w warunkach emisji kowenanty finansowe stwarzały pozory ochrony. Badanie potwierdziło również zawodność agencji ratingowych, które zbyt późno dokonały zmiany ratingu badanej spółki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 313-324