Rola systemów ochrony instytucjonalnej we wzmacnianiu bezpieczeństwa finansowego bankowości spółdzielczej w Polsce - Lepczyńskki, Błażej; Gostomski, Eugeniusz (The role of Institutional Protection Schemes in the enhancement financial security of Polish cooperative banks, 2018)
Ważnym elementem uzupełniającym architekturę bezpieczeństwa finansowego polskich banków spółdzielczych są niedawno utworzone systemy ochrony instytucjonalnej (IPS-y). Celem badania była ocena roli IPS-ów we wzmacnianiu bezpieczeństwa finansowego banków spółdzielczych. Z uwagi na krótki okres istnienia tych rozwiązań w rozważaniach skupiono się na teoretycznej analizie mechanizmów funkcjonowania systemów ochrony instytucjonalnej w aspekcie ich zdolności do wczesnego wykrywania potencjalnych problemów finansowych uczestników systemów oraz w aspekcie utworzonych mechanizmów pomocowych. Wyniki analiz wskazują, że w przyszłości IPS-y powinny skutecznie zapobiegać kryzysom i bankructwom banków w polskim systemie bankowości spółdzielczej poprzez wczesne wykrywanie problemów finansowych i zasilanie finansowe banków spółdzielczych w sytuacji kryzysowej. W ramach IPS-ów rozwijane są bowiem systemy ocen ryzyka banków oraz mechanizmy pomocowe. Konieczne jest jednak doskonalenie przyjętych rozwiązań, zwłaszcza w obrębie bardzo istotnej z punktu widzenia bezpieczeństwa funkcji prewencyjnej, w przypadku której zidentyfikowaliśmy lukę w postaci ograniczonej zdolności prognostycznej stosowanych systemów ocen banków. Pozytywnie z punktu widzenia roli IPS-ów we wzmacnianiu bezpieczeństwa banków spółdzielczych oceniamy natomiast konstrukcję funduszy wsparcia oraz wzrost ich wielkości w latach 2015-2017
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 299-312