Zagrożenia egzystencjalne obecnego modelu polskiej bankowości spółdzielcze - Kurkliński, Lech (Existential threats of the present model of Polish cooperative banking, 2018)
Artykuł poświęcony jest zagrożeniom rozwojowym sektora bankowości spółdzielczej w Polsce. W szczególności dotyczy niedostosowania banków spółdzielczych do nowych uwarunkowań rynkowych, technologicznych, regulacyjnych i demograficzno-kulturowych. Analiza dotychczasowego modelu organizacyjno-biznesowego pokazuje pojawienie się poważnych negatywnych zjawisk i zapowiedź ich eskalacji. Wskazane są konkretne obszary wymagające zmian. Brak podjęcia odpowiednich działań o charakterze integracyjnym i centralizacyjnym prowadzić będzie do wyeliminowania tego sektora z rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 289-298