Determinanty wyboru banku: przykład studentów Politechniki Koszalińskiej - Kurdyś-Kujawska, Agnieszka; Bujwid, Justyna (Determinants of bank selection among students: the case of students of Koszalin University of Technology, 2018)
Celem opracowania jest zaprezentowanie czynników determinujących wybór banku, z którego korzystają młode osoby studiujące na Politechnice Koszalińskiej. Badanie opiera się na danych pierwotnych zebranych od osób posiadających status studenta Politechniki Koszalińskiej. Badania wykazały, iż największe znaczenie dla studenta przy wyborze banku mają czynniki finansowe, takie jak opłata za prowadzenie konta/przelewy oraz dodatkowe koszty związane z możliwością skorzystania z danego produktu bankowego. Bardzo ważnym czynnikiem pozafinansowym był dostęp do bankowości mobilnej/internetowej oraz przejrzystość oferty bankowej. Mniejsze znaczenie miały natomiast takie czynniki, jak: wizerunek banku, nastawienie personelu czy bliskość i liczba placówek bankowych. Zdecydowana większość studentów Politechniki Koszalińskiej wskazywała, iż reklama banku i polecenie rodziny/znajomych ma bardzo mały wpływ na decyzję o wyborze banku. Wyniki badań podkreślają znaczenie zrozumienia zachowań i potrzeb studentów na rynku usług i produktów bankowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 266-279