Diagnoza rozwoju crowdfundingu udziałowego w Polsce - Kordela, Dominika (Development of equity crowdfunding in Poland, 2018)
W artykule przedstawiono wciąż relatywnie nową w Polsce formę finansowania podmiotów gospodarczych, czyli crowdfunding udziałowy. Celem artykułu jest przybliżenie istoty crowdfundingu udziałowego oraz możliwości wykorzystania crowdfundingu udziałowego w finansowaniu młodych i innowacyjnych przedsiębiorstw w Polsce. Badaniem objęto działające w Polsce platformy crowdfundingu udziałowego oraz przeanalizowano i scharakteryzowano finansowane za ich pośrednictwem spółki. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że crowdfunding udziałowy znajduje się w Polsce in statu nascendi, nie ma kompleksowych uregulowań prawnych, a liczba podmiotów wykorzystujących tę formę finansowania jest niewielka. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że przeprowadzone przez spółki kampanie w większości przypadków kończyły się sukcesem, czyli pozyskaniem planowanego kapitału
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 241-252