Waluty wirtualne i złoto a adekwatność kapitałowa banków - docelowy model regulacji - Koleśnik, Jan (Virtual currencies and gold vs. solvency of banks - target regulatory model, 2018)
Obowiązujące w Unii Europejskiej regulacje w zakresie adekwatności kapitałowej banków pomimo stałej ewolucji w ciągu ostatnich 30 lat nie zawsze nadążają za zmieniającym się sektorem finansowym. Celem artykułu jest wykazanie, iż obecny sposób ujmowania złota w rachunku adekwatności kapitałowej banków jest nieadekwatny do roli, jaką pełni ono dziś w globalnym systemie finansowym. W wyniku tej analizy przedstawiona została propozycja nowego podejścia do złota w rachunku adekwatności kapitałowej banków, która jest zbieżna z zaproponowaną koncepcją ujmowania, dotychczas nieuwzględnianych, walut wirtualnych. Zdaniem autora zarówno współczesny charakter złota, jak też cechy walut wirtualnych powoduje, iż zasadne jest uwzględnienie ich ryzyka w rachunku adekwatności kapitałowej banków jako składnika wymogu kapitałowego z tytułu ryzyka cen towarów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 231-240