Koncepcje regulacji RegTech w bankowości - Kasiewicz, Stanisław (Concepts of RegTech regulations in banking, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie mozaiki podejść do regulowania RegTech w sektorze banków. Wskazuje się na ogólne warunki towarzyszące regulacji RegTech, identyfikuje dylematy związane z systemem legislacji nowego trendu rozwoju innowacji finansowych, omawia różne definicje tej kategorii oraz dokonuje się przeglądu badań tego zagadnienia w wybranych publikacjach. Istotny punkt artykułu poświęcony jest opisowi kluczowych nurtów regulacji w omawianej dziedzinie. Postuluje się, aby wyodrębnić system regulowania sektora RegTech od fintechów, oraz wskazuje na potrzebę podjęcia bardziej kompleksowych badań nad korzyściami, kosztami i ryzykiem łączącymi się z rozwojem tak potrzebnego sektora jak RegTech. Artykuł inspiruje do poszukiwania metod ograniczania zjawiska przeregulowania sektora bankowego i zwiększania innowacyjności firm z sektora FinTechów w kierunku większej skuteczności działania regulatorów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 221-230