Związek nietradycyjnej działalności banków i ich stabilności w kontekście restrykcyjności regulacji bankowych - Karkowska, Renata (The relationship between nontraditional banking activity and their stability in the context of restrictiveness of bank regulations, 2018)
Łączenie tradycyjnej działalności bankowej z działalnością inwestycyjną, jaką jest obrót papierami wartościowymi czy sekurytyzacja, może przynosić zmniejszenie stopnia ryzyka banków komercyjnych. Badacze są jednak bardziej ostrożni i wskazują, że wprawdzie wzrost uniwersalności działalności bankowej może potencjalnie zmniejszyć ryzyko, ale jednak korzyści, wynikające z dywersyfikacji produktów, są ograniczone. Celem artykułu jest weryfikacji pytania badawczego: W jakim zakresie dywersyfikacja tradycyjnej działalności banków komercyjnych wpływa na ich stabilność? Analiza została poszerzona o znaczenie czynników specyficznych dla danego kraju, tj. restrykcyjność regulacji bankowych, jakość monitoringu inwestorów oraz skuteczność działania nadzoru finansowego. Badanie zostało przeprowadzone na próbie 9400 banków komercyjnych w skali globalnej, wykorzystano dane statystyczne z okresu 1996-2011. Istota poruszanego problemu znajduje zastosowanie w prowadzeniu polityki strukturalnych przedsięwzięć reformujących system bankowy, w tym próbie rozdzielenia funkcji bankowości detalicznej i inwestycyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 211-220