Banki spółdzielcze w Polsce: stan sektora, zagrożenia i szanse rozwoju - Jurek, Michał (Cooperative banks in Poland: current situation, threats and development opportunities, 2018)
Celem artykułu jest analiza działania banków spółdzielczych w Polsce, identyfikacja zagrożeń dla tej działalności oraz wskazanie sposobów ich przezwyciężenia. Dążąc do jego realizacji, zarysowano podstawy działania banków spółdzielczych, dokonano oceny sposobu działania banków spółdzielczych w Polsce w obecnych uwarunkowaniach makroekonomicznych i wskazano na proponowane kierunki zmian. Przeprowadzona analiza pozwoliła stwierdzić, że banki spółdzielcze muszą potraktować zmiany zachodzące w otoczeniu makroekonomicznym jako impuls do dalszego ulepszania systemów zarządzania ryzykiem, ujednolicania marketingu i oferty produktowej, a także integrowania systemów informatycznych. Działania te muszą być podejmowane wspólnie przez banki spółdzielcze i banki zrzeszające. Nie da się tego osiągnąć bez ściślejszej integracji zrzeszeń banków spółdzielczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 201-210