FinTech – dylematy definicyjne i determinanty rozwoju - Harasim, Janina; Mitręga-Niestrój, Krystyna (FinTech – definitional dilemmas and drivers of growth, 2018)
Przedmiotem badań w niniejszym artykule jest zjawisko FinTech, któremu poświęcają coraz więcej uwagi zarówno naukowcy, jak i praktycy. Pomimo tego oraz rosnącej skali rozwoju FinTech, pojęcie to nie zostało jeszcze sprecyzowane. Celem artykułu jest zdefiniowanie pojęcia FinTech oraz identyfikacja determinant jego rozwoju na podstawie krytycznej analizy istniejących materiałów źródłowych. Obejmują one głównie relatywnie nieliczne jeszcze artykuły naukowe oraz opracowania wybranych instytucji finansowych, takich jak Międzynarodowy Fundusz Walutowy czy Bank Rozrachunków Międzynarodowych w Bazylei, jak również specjalistyczne źródła internetowe. Wynikiem tej analizy jest zaproponowanie dwóch definicji FinTech, reprezentujących szerokie i wąskie rozumienie tego pojęcia. Wykorzystanie wąskiego ujęcia FinTech pozwala zidentyfikować zarówno sektor, jak i należące do niego podmioty, a co za tym idzie umożliwia gromadzenie danych na jego temat oraz prowadzenie badań naukowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 169-179