Banki, GAFAM, FinTech w gospodarce współdzielenia – equilibrium współpracy i konkurencji - Górka, Jakub (Banks, GAFAM, FinTech in the sharing economy – cooperation and competition equilibrium, 2018)
Artykuł plasuje się w nurcie badań zajmujących się organizacją rynku i konkurencją w sektorze (industrial organisation). Obiektem badań jest sektor usług finansowych, w tym głównie płatniczych i bankowych. Celem pracy jest analiza potencjału nowych graczy z branży FinTech i gigantów technologicznych (BigTech, GAFAM) oraz określenie katalizatorów innowacyjności i czynników wpływających na konkurencję na rynku. Pokazano strategię rozwoju cyfrowych banków pretendentów i mocne strony fintechów i GAFAM. Przedstawiono wizję Amazon Banku. Zastosowanymi w pracy metodami badawczymi są studium przypadków i analiza źródeł wtórnych, m.in. książek, raportów i gospodarczych informacji publicznych. Z analizy wynika, że zmiany technologiczne, prawne i społeczne napędzają gospodarkę współdzielenia. Należy spodziewać się dalszego wzrostu skali powiązań w systemie finansowym opartym na platformach i ekosystemach firm wzajemnie korzystających poprzez interfejsy API ze swoich zasobów i funkcjonalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 149-158