Wpływ wypłat dywidend na strukturę kapitału wybranych spółek giełdowych w latach 2005-2017 - Dada, Anna (The influence of dividend payment on the capital structure of selected listed companies over the period 2005-2017, 2018)
Przedmiotem opracowania było wskazanie, że regularnie wypłacane dywidendy w długim okresie nie skutkują istotnym zmniejszeniem zasobów kapitałowych. Podstawę analizy stanowiły dwie próby badawcze. Pierwsza obejmowała spółki dokonujące nieprzerwanych wypłat dywidend z zysków wygospodarowanych w latach 2005-2017. Druga próba badawcza zawierała natomiast spółki, które nie wypłacały dywidend więcej niż czterokrotnie w analizowanym okresie. Zaobserwowano, że spółki dywidendowe wykazują mniejszą zmienność struktury kapitału aniżeli niedywidendowe. Wartość wypłat nie stanowiła natomiast głównej determinanty zmian struktury kapitału. Wysokość zarówno zasobów kapitału, jak i wypłat dywidend stanowi jedynie komponent strategii finansowej przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 73-81