Rynek funduszy infrastrukturalnych notowanych jako alternatywny sposób pozyskania źródeł finansowania dla inwestycji infrastrukturalnych - Brzozowska, Krystyna (Listed infrastructure funds market as an alternative financial sources of infrastructure projects funding, 2018)
Rozwój funduszy infrastrukturalnych jest wynikiem ogromnych potrzeb w zakresie infrastruktury publicznej oraz wzrostu udziału kapitału prywatnego we współfinansowaniu inwestycji infrastrukturalnych. Mimo niedługiego okresu funkcjonowania funduszy infrastrukturalnych ich znaczenie jest coraz większe, a głównie w krajach przodujących pod względem rozwoju rynków finansowych. Celem opracowania jest zbadanie roli i udziału notowanych w obrocie publicznym funduszy infrastrukturalnych. Fundusze notowane, w odróżnieniu od funduszy nienotowanych, podlegają regulacjom rynków giełdowych i są notowane na największych giełdach świata. Z analizy globalnego rynku funduszy notowanych wynika, że fundusze te zapewniają relatywnie godziwy zwrot z inwestycji przy zapewnieniu większej stabilności i ochrony przed ryzykiem inwestycyjnym niż w przypadku innych instrumentów. Opracowanie oparte jest głównie na materiałach wtórnych w postaci danych publikowanych przez specjalistyczne wydawnictwa oraz opracowań czołowych firm inwestycyjnych i funduszy infrastrukturalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 48-62