Polityka pieniężna jako element stabilizacji rynku - Ancyparowicz, Grażyna (Monetary policy as an element stabilizing the financial system, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie reakcji głównych banków centralnych (FED, EBC i Banku Anglii) na kryzys finansowy 2008-2009 i następującą po nim uporczywą recesję w realnej sferze gospodarki. W badaniu zastosowano metodę analizy dokumentów banków centralnych dotyczących zarówno klasycznych, jak i niestandardowych instrumentów polityki pieniężnej. Szerzej omówiono duże programy skupu aktywów, zainicjowane w warunkach kryzysowych, które są kontynuowane mimo dobrej koniunktury w gospodarce światowej. Narodowy Bank Polski nie wykorzystywał dotychczas w swej polityce niestandardowych instrumentów polityki pieniężnej, ale może to czynić w określonych prawem okolicznościach dla zarządzania płynnością sektora bankowego w celu wspierania polityki gospodarczej rządu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 22-34