Architektura i przyczyny zmian organizacyjnych w sektorze bankowym w Unii Europejskiej - Alińska, Agnieszka (Architecture and causes of organizational changes in the banking sector in the European Union, 2018)
Zmiany struktur organizacyjnych w bankach są zjawiskiem wynikającym z nowych strategii działania, determinowane przede wszystkim uwarunkowaniami zewnętrznymi oraz zasobami, w jakie wyposażone są instytucje bankowe. Celem niniejszego artykułu jest analiza skali zmian instytucjonalnych w systemach bankowych i wskazanie przyczyn oraz konsekwencji rynkowych wynikających z wprowadzenia nowych strategii działania w zakresie ich struktur organizacyjnych. W opracowaniu zostanie wykorzystana metoda desk research, a na jej podstawie przeprowadzone wnioskowanie teoretyczne pozwalające na udzielenie odpowiedzi na pytanie: Jak zmiany w zakresie stosowanych strategii rozwiązań instytucjonalnych wpłyną na stworzenie nowej architektury systemu bankowego? Ponadto zostaną wykorzystane metody analizy przyczynowo-skutkowej i analizy szeregów czasowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 531; s. 11-21