Praca informatyka w ocenie studentów kierunków ekonomicznych - Chmielarz, Witold; Parys, Piotr (The IT profession in the assessment of studentsof economic studies, 2018)
Głównym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie preferencji i oczekiwań studentów, związanych z ewentualnym podjęciem w przyszłości pracy w zawodzie informatyka. Analizie poddano postrzeganie przez studentów aktualnej sytuacji i warunków rynkowych, trendów rozwojowych, wyzwań, nadziei i obaw związanych z wykonywaniem pracy związanej z informatyką. Zbadano także bariery i uwarunkowania wyboru tego zawodu. Omówiono ponadto niedociągnięcia w szkolnictwie wyższym w tym zakresie oraz sposoby ich przezwyciężenia w osiąganiu przez studentów pozycji specjalistów IT. Badanie przeprowadzono metodą CAWI wśród studentów wybranych uczelni ekonomicznych w Polsce. Przeprowadzono dyskusję uzyskanych wyników i wyciągnięto wnioski, odnoszące się do poszczególnych aspektów prowadzonych badań. Sformułowano rekomendacje dotyczące oferty edukacyjnej dla studentów wybranych uczelni ekonomicznych pragnących pracować w zawodzie IT.
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 1 (47), s. 9-31
Keywords: kompetencje informatyka; edukacja informatyczna; determinanty i barierykariery informatyka; zawód informatyka w Polsce; IT specialist competences; IT education; determinants and barriers of IT specialistcareer; IT professions in Poland