Czy asymetria sald w systemie TARGET2 może być interpretowana w kategoriach szeroko rozumianej sharing economy? - Hetmańczuk, Adam; Hetmańczuk, Tomasz (Can the asymmetry of balances in the TARGET2 system be interpreted in terms of the broadly understood sharing economy?, 2018)
Celem artykułu było pokazanie, jak działa w strefie euro system wysokokwotowych płatności dla transakcji transgranicznych. TARGET2 (T2) to jego oficjalny skrót. Po przedstawieniu istoty funkcjonowania T2, w artykule wykazano, że stał się on ukrytym narzędziem Eurosystemu ratowania zagrożonych krajów PIIGS w odpowiedzi na globalny kryzys finansowy z roku 2008 i kryzys zadłużeniowy samego bloku jednowalutowego z roku 2010. Wielu ekonomistów nazywa to stealth bailout. W końcowej części artykułu autorzy stawiają prowokacyjne pytanie, czy można interpretować niepokojącą asymetrię sald w TARGET2 w kategoriach sharing economy. Wniosek końcowy jest zaskakujący: można jeśli zaakceptuje się niekonwencjonalne podejście do sharing economy, w tym na poziomie makroekonomicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 137-146
Keywords: Transgraniczny System Płatniczy RTGS; banki centralne; TARGET2; asymmetry of balances in the T2 system; eurosystem; sharing economy; asymetria sald w systemie T2; ekonomia współdzielenia; RTGS Cross-Border Payment System; central banks