Współpraca fundacji korporacyjnych i ich założycieli w realizacji celów strategii - Rak, Mateusz (Cooperation of corporate foundations and their founders in the implementation of strategy objectives, 2018)
Obecnie strategie przedsiębiorstw łączą realizację celów gospodarczych i społecznych (CSR – Corporate Social Responsibility), co prowadzi do współtworzenia wartości ekonomiczno-społecznych (creating shared value). Praktycznym przykładem realizacji przez przedsiębiorstwa strategii ukierunkowanej na współtworzenie wartości ekonomicznych i społecznych jest filantropia korporacyjna realizowana przez przedsiębiorstwo wspólnie z powołaną przez siebie fundacją korporacyjną. W artykule, na podstawie wyników własnych badań ankietowych, zaprezentowano cechy relacji współpracy przedsiębiorstw założycielskich z własnymi fundacjami w realizacji zadań strategicznych. Wykazano, że współpraca między przedsiębiorstwami założycielskimi i ich fundacjami korporacyjnymi występuje, jednak głównie jako rezultat powołania fundacji przez przedsiębiorstwo. Strategicznym przejawem aktywności przedsiębiorstw jest finansowanie działalności fundacji, delegowanie pracowników do zarządów fundacji oraz użyczanie pomieszczeń i sprzętu. Jednak w ślad za tą pomocą przedsiębiorstwa w swoich misjach nie ujmują problemów społecznych rozwiązywanych przez własne fundacje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 127-136
Keywords: filantropia korporacyjna; corporate foundations; CSR; strategia; fundacja korporacyjna; corporate philanthropy; strategy