Equity crowdfunding – doświadczenia polskie - Motylska-Kuźma, Anna (Equity crowdfunding – Polish experience, 2018)
Celem artykułu była ocena wykorzystania crowdfundingu udziałowego jako alternatywnego źródła finansowania działalności przedsiębiorstw z punktu widzenia polskich doświadczeń. Autorka, oprócz samego modelu finansowania, analizuje również nowe, planowane do wdrożenia rozwiązania prawne, które mogą w znaczny sposób ułatwić zastosowanie tej formy zdobywania kapitału. Poza tym zmiana poziomu pozyskiwania środków bez wymogów opracowywania prospektu emisyjnego do 1 mln EUR, wymuszona przez Unię Europejską, może zdecydowanie zwiększyć zainteresowanie crowdfundingiem udziałowym, zarówno wśród przedsiębiorców, jak i inwestorów. Mimo że udziałowe finansowanie społecznościowe jest coraz bardziej popularne, szczególnie wśród przedsiębiorstw z sektora MŚP oraz start-upów, niewiele wiadomo na temat rzeczywistych doświadczeń związanych z tym rodzajem źródła finansowania. Poza tym stosowane w tym celu rozwiązania prawne w wielu krajach pozostają wciąż niejasne. Warto zatem stawiać pytania o stosowane praktyki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 117-126
Keywords: crowdfunding; źródła finansowania; ekonomia współdzielenia; financing sources; share economy