Marketing wspólnej sprawy jako przykład współpracy organizacji pozarządowych i przedsiębiorstw - Tkocz, Anita (Cause related marketing as an example of cooperation between non-governmental organizations and enterprises, 2018)
Marketing wspólnej sprawy jest jedną z form współpracy organizacji pozarządowych i przedsiębiorstw, jest także narzędziem społecznej odpowiedzialności biznesu. Stanowi on hybrydę tradycyjnej promocji z dobroczynnością. Jego istotą jest promowanie produktu, z którego część przychodu będzie stanowić darowiznę na rzecz rozwiązania określonego problemu społecznego. Celem tego opracowania było przybliżenie pojęcia marketingu wspólnej sprawy, ukazanie współpracy organizacji non-profit i przedsiębiorstw w ramach tego rodzaju marketingu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 99-107
Keywords: współpraca; współdziałanie; marketing wspólnej sprawy; collaboration; cooperation; cause related marketing