Podatkowe aspekty ekonomii współdzielenia w Polsce - Kochel, Agnieszka (Tax aspects of sharing economy in Poland, 2018)
Gospodarka współdzielenia (sharing economy) stanowi obszar słabo rozpoznany w kontekście opodatkowania mimo dynamicznego rozwoju tego zjawiska. Kompleksowość i zróżnicowanie typów działalności kwalifikowanych jako usługi współdzielenia przekładają się na zakres regulacji podatkowych dotyczących tego typu transakcji. Celem artykułu było wskazanie i charakterystyka problemów związanych z opodatkowaniem usług typu sharing economy na bazie literatury przedmiotu oraz przepisów prawa podatkowego. Zgodnie ze stanowiskiem organów podatkowych zjawisko ekonomii współdzielenia nie wymaga opracowania zupełnie nowych regulacji podatkowych. Problemem pozostaje praktyczne zastosowanie przepisów podatkowych, które w sposób niejednoznaczny rozgraniczają niezarobkowe usługi współdzielenia i działania nakierowane na osiąganie zysku. Przepisy podatkowe powinny być więc systematycznie dostosowywane do wymagań rozwijającej się gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 86-95
Keywords: ekonomia współdzielenia; podatek dochodowy; podatek VAT; platformy internetowe; sharing economy; income tax; value added tax; digital platforms