Sieciowanie branżowe podmiotów ekonomii społecznej na przykładzie „Panato Bag” - Błażejowska, Małgorzata (Industry networking of social economy entities on the example of Panato Bag, 2018)
Celem artykułu było przedstawienie funkcjonowania formalnych i nieformalnych zasad współpracy w postaci sieciowania branżowego podmiotów ekonomii społecznej. Formalne polegają na zakładaniu konsorcjum spółdzielczego, którego zasady tworzenia zostały opisane na podstawie szczegółowej regulacji prawnej znowelizowanej ustawy o spółdzielniach socjalnych. W artykule wskazano również różnice między siecią a klastrem. Nieformalne sieci współpracy powstają na podstawie umowy zawartej między podmiotami, w wyniku inicjatywy oddolnej. Przykładem takiego przedsięwzięcia jest ogólnopolska sieć przedsiębiorstw społecznych funkcjonująca w branży szwalniczej o nazwie „Panato Bag”, której działalność została opisana na podstawie danych z KRS oraz przeprowadzonego wywiadu. Powstała ona dzięki inicjatywie i zaangażowaniu spółdzielni socjalnej „Panato”. Jest to organizacja, która osiągnęła sukces dzięki skutecznemu zarządzaniu, wielowymiarowej promocji i holistycznemu podejściu do działania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 67-76
Keywords: sieciowanie; podmioty ekonomii społecznej; spółdzielnia socjalna; konsorcjum spółdzielcze; networking; social economy; entities; social cooperative; cooperative consortium