Technologie informacyjno-komunikacyjne a ekonomia współdzielenia - Bukietyńska, Agnieszka (Information and communication technologies vs. sharing economy, 2018)
W pracy poruszony został problem stosunkowo nowego zjawiska, jakim jest ekonomia współdzielenia (sharing economy). Jest ona także określana jako wspólna konsumpcja – dzielimy się tym, co posiadamy, mogą to być wiedza, umiejętności czy dobra materialne. Model ekonomii współdzielenia polega na zasadzie, że obie strony zyskują. Popularność ekonomii współdzielenia rośnie z powodu globalizacji oraz rozwoju technologii informacyjno- komunikacyjnych (ICT). W artykule przedstawiono główne modele biznesowe, takie jak dzielenie pojazdów, mieszkań czy innych dóbr, na tle rozwoju wszelkiego rodzaju platform internetowych, a co za tym idzie –zwiększającego się stale dostępu do Internetu, zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej i na świecie. Przedstawione zostały statystyki dotyczące liczby pracujących oraz liczby przedsiębiorstw w sektorze ICT w Polsce. Omówiono także najpopularniejsze portale aukcyjne w Polsce i na świecie. Poruszony został również problem czy ekonomia współdzielenia niesie za sobą same korzyści.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 55-66
Keywords: ekonomia współdzielenia; gospodarka współdzielenia; technologie informacyjno-komunikacyjne; sharing economy; information and communication technologies