Czynniki optymalizacji struktury zatrudnieniapracowników stałych i tymczasowych - Skowron-Mielnik, Beata; Prokop, Dariusz; Wojtkowiak, Grzegorz (Optimization factors of permanent and temporary staff structure, 2018)
Niniejszy artykuł dotyczy problematyki elastyczności organizacji w zakresie procesów produkcyjnych i zatrudnienia. Przesłanką podjęcia tematu było zauważane w praktyce gospodarczej rosnące zapotrzebowanie na elastyczną siłę roboczą, którego przejawem jest wzrost zatrudnienia pracowników tymczasowych. W przypadku podmiotów produkcyjnych rodzi to jednak równie wiele korzyści co problemów. Celem opracowania stało się więc zidentyfikowanie czynników optymalizacji struktury zatrudnienia pracowników stałych i tymczasowych. W związku z tym uznano, że odpowiednią metodą przeprowadzenia badań empirycznych będzie studium przypadku – do analizy wybrano przedsiębiorstwo produkcyjne, które wykorzystuje pracę tymczasową, jednak sytuacja ta stwarza problemy zarządzania pracownikami zarówno tymczasowymi, jak i stałymi. W wyniku przeprowadzonych badań wskazano na trzy istotne czynniki: koszt pracy, wydajność pracy, doświadczenie zawodowe. Zidentyfikowane czynniki i sposób ich oddziaływania stwarzają podstawę do podjęcia próby zbudowania modelu optymalizacji elastycznej struktury zatrudnienia.
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 4, s. 31-39
Keywords: optymalizacja zatrudnienia; koszty elastyczności zatrudnienia; produktywność pracowników tymczasowych; elastyczność produkcji; employment optimization; costs of employment flexibility; productivity of temporary employees; production flexibility