Wykorzystanie zmodyfikowanego algorytmu Fruchtermana–Reingolda w celu identyfikacjipotencjalnych brokerów w sieci organizacyjnej - Andrzejak, Piotr (Using modified Fruchterman–Reingold algorithm in theprocess of potential brokers identification in the organisational network, 2018)
Umiejętność szybkiego zlokalizowania potencjalnie istotnych osób w organizacji stale nabiera znaczenia. Brokerzy, określani w analizie sieciowej mianem kluczowych graczy, bez wątpienia stanowią osoby, na których stratę żadne przedsiębiorstwo nie chce i w warunkach nieustająco rosnącej konkurencji nie może sobie pozwolić. W organizacjach liczących nierzadko setki, tysiące, a nawet dziesiątki tysięcy pracowników znalezienie osób pełniących funkcję pośredników tradycyjnymi metodami należy do niemałych wyzwań. W niniejszym artykule zaprezentowano jedno z podejść pozwalających skrócić czas i ograniczyć prawdopodobieństwo wytypowania niewłaściwych osób. Celem artykułu jest analiza problemu identyfikacji potencjalnych brokerów przy wykorzystaniu wizualizacyjnych algorytmów opartych na grafach, a szczególnie zaprezentowanie zmodyfikowanej wersji znanego algorytmu Fruchtermana–Reingolda, który zakłada uwypuklenie położenia potencjalnych brokerów w sieci nieformalnej
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 4, s. 1-6
Keywords: broker; analiza sieci organizacyjnych; grafowe algorytmy wizualizacyjne; organisational network analysis; graph visualization algorithms