Nadmierna pewność siebie jako potencjalna bariera współpracy pomiędzy regulatorem rynku telekomunikacyjnego a operatorami telekomunikacyjnymi - Szkudlarek, Piotr (Overconfidence as a potential barrier of cooperation between the regulator of the telecommunications market and telecommunications operators, 2018)
Celem badań była identyfikacja oraz porównanie występowania efektu nadmiernej pewności siebie wśród przedstawicieli Urzędu Komunikacji Elektronicznej (UKE) oraz wśród wiodących operatorów telekomunikacyjnych działających w Polsce. W części teoretycznej artykułu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące regulacji jako przykładu instytucji formalnej oraz zagadnienia dotyczące efektu nadmiernej pewności siebie. Następnie przedstawiono metodykę badań własnych, po których przeprowadzono analizę ich wyników. Wykorzystano wskaźniki struktury oraz test dla dwóch wskaźników struktury. Uzyskane wyniki badań pozwoliły stwierdzić występowanie efektu nadmiernej pewności siebie wśród podmiotów rynku telekomunikacyjnego objętych badaniem. Nie stwierdzono przy tym istotnych statystycznie różnic częstotliwości występowania tego efektu. Zatem nadmierna pewność siebie może stanowić potencjalną barierę prowadzenia polityki regulacyjnej, a tym samym wpływać na jej efektywność
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 345-356
Keywords: regulacja; telekomunikacja; nadmierna pewność siebie; regulation; telecommunications; overconfidence