Sytuacja kobiet na rynku pracy w dobie obowiązywania programu „Rodzina 500+” - Politaj, Adriana (The situation of women on the labor market in the period of duration of the “Family 500+” program, 2018)
Kobiety zaliczane są powszechnie do grup defaworyzowanych na rynku pracy. Podstawowe miary rynku pracy wskazują na ich znacznie niższą aktywność na rynku pracy, większe bezrobocie i większą bierność w zakresie poszukiwania zatrudnienia, niż to ma miejsce w przypadku mężczyzn. Sytuacja kobiet w Polsce w latach 2013-2017 nie odbiegała znacznie od tych powszechnych ocen. Poprawa sytuacji na rynku pracy w Polsce obserwowana w ostatnich latach w mniejszym stopniu objęła kobiety niż mężczyzn. W szczególności dotyczyło to kobiet w wieku 25–44 lat. Za taki stan rzeczy może odpowiadać wprowadzony od 1 kwietnia 2016 roku program socjalny „Rodzina 500+”
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 248-257
Keywords: rynek pracy; kobiety; polityka socjalna; labor market; women; social policy