E-partycypacja w krajach UE w kontekście teorii wyboru publicznego - Mańkowska, Natalia (E-participation in EU countries in the context of public choice theory, 2018)
Przedmiotem rozważań niniejszej publikacji jest problematyka dotycząca rozwoju e-administracji, szczególnie w zakresie wykorzystania narzędzi e-partycypacji w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Strategia rozwoju społeczeństwa informacyjnego w krajach UE ukazuje wizję e-administracji wpływającej istotnie na aktywność obywateli w procesach podejmowania decyzji oraz na stan demokracji. Problematyka ta z punktu widzenia rozwoju koncepcji ekonomicznych wiąże się istotnie z teorią wyboru publicznego. Kluczowym celem niniejszego artykułu było wykazanie związków między teorią wyboru publicznego a rozwojem e-administracji, zwłaszcza w zakresie rozwoju koncepcji e-partycypacji. Drugim celem, wspierającym analizę teoretyczną, było pokazanie zasięgu problemu e-partycypacji w krajach UE. Do realizacji tego celu wykorzystano dane empiryczne pokazujące aktywność obywateli w kontaktach z władzami publicznymi za pośrednictwem Internetu oraz mierzące stopień e-partycypacji w krajach UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 195-204
Keywords: e-administracja; e-demokracja; e-partycypacja; teoria wybuchu publicznego; e-government; e-democracy; e-participation; public choice theory