Cudzoziemcy na rynku pracy zachodniego pogranicza Polski - Malkowska, Agnieszka (Foreigners on the labor market of Poland’s western borderland, 2018)
Artykuł porusza problematykę kapitału ludzkiego w kontekście rozwoju obszarów przygranicznych. Celem badawczym pracy była charakterystyka i analiza cudzoziemców na rynku pracy wybranych regionów przygranicznych. Zakres terytorialny badań obejmował cztery województwa zachodniego pogranicza Polski, tj.: zachodniopomorskie, lubuskie, dolnośląskie i opolskie. W pracy analizowano wyłącznie aspekt zatrudniania cudzoziemców na podstawie tzw. uproszczonej procedury oświadczeniowej. Podjęcie powyższego tematu podyktowane było zaobserwowaniem nasilenia tego zjawiska w regionach położonych przy zachodniej granicy Polski. Wyniki badań przeprowadzonych w latach 2010-2017 potwierdziły prawie 15-krotny wzrost zatrudnienia cudzoziemców na polskim pograniczu zachodnim. Cudzoziemcy tylko częściowo rozwiązują problemy rynku pracy badanych regionów. Badania oparto na metodzie analizy literatury przedmiotu, desk research oraz metodzie opisu z elementami wnioskowania dedukcyjnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 185-194
Keywords: kapitał ludzki; obszar przygraniczny; rynek pracy; cudzoziemcy; rozwój społeczno-gospodarczy; human capital; border area; labor market; foreigners; socio-economic development