System demokratyczny w relacji do ekonomii i zarządzania gospodarką - Makowski, Łukasz (Democratic system in relation to economics and economic governance, 2018)
Celem opracowania jest wskazanie na konieczność teoretycznego ujęcia demokracji, zawierającej dwa poziomy wyrażania wolności człowieka – poziom jednostkowy i wspólnotowy. Teoria demokracji ma istotne znaczenie dla kształtowania relacji społeczno- -ekonomicznych. Obecnie relacje ekonomiczne są dominujące w określaniu kształtu demokracji. Za ich siłą stoją założenia gospodarki neoliberalnej. W kontekście takiego podejścia obserwowane są urynkowione aspekty stosowanej demokracji, wywołujące głębokie zniekształcenia w praktycznych procedurach demokracji. Tematyka została opracowana w trzech punktach prezentujących kolejno: krytykę demokracji posadowionej w systemie gospodarki neoliberalnej, problematykę społeczeństwa obywatelskiego (SO) i kierunki doskonalenia demokracji zapewniającej funkcjonowanie tego społeczeństwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 170-184
Keywords: demokracja bezpośrednia; demokracja pośrednia; społeczeństwo obywatelskie; teoria demokracji; zarządzanie gospodarką; polityka ekonomiczna; direct democracy; representative democracy; civil society; theory of democracy; economic governance; economic policy