Generacja NEET w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej - Kurzawa, Iwona (NEET generation in Poland and selected countries of the European Union, 2018)
W artykule przedstawiono definicję zjawiska NEET, dokonano charakterystyki osób należących do grupy NEET w grupie wiekowej 15–29 oraz jej struktury. Sytuację zjawiska NEET przedstawiono w wybranych krajach Unii Europejskiej, tj. Polsce, Danii, Holandii, Hiszpanii i Grecji, oraz scharakteryzowano koszty ekonomiczne i społeczne związane z wystąpieniem zjawiska NEET. Zakres czasowy badań opartych na danych Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostat) obejmuje lata 2008-2016. W pierwszej części artykułu dokonano charakterystyki młodych ludzi należących do generacji NEET, w kolejnej przedstawiono wielkość i strukturę generacji NEET, w ostatniej części artykułu określono koszty społeczne i gospodarcze związane z występowaniem zjawiska bezrobocia wśród badanej młodzieży. W zakończeniu przedstawiono wnioski wynikające z przeprowadzonego badania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 150-161
Keywords: NEET; młodzież; pokolenie; youth; generation