Born globals – fenomen czy naturalny efekt globalizacji - Kruk, Marek (Born globals − a phenomenon or natural effect of globalization, 2018)
Firmy born globals od 25 lat wzbudzają zainteresowanie zarówno badaczy, jak i środowisk biznesowych. Te małe firmy konkurują z największymi korporacjami, są innowacyjne, elastyczne i przede wszystkim dobrze zarządzane. Zatem czy jest to fenomen współczesnych gospodarek, czy może bardziej efekt globalizacji? Celem artykułu jest odpowiedź na to pytanie, której autor szuka na podstawie studiów literaturowych oraz przykładów z życia gospodarczego. Born globals to bez wątpienia fenomen, firmy te bowiem na globalnym rynku wyznaczają własne reguły gry, nie poddają się utartym ścieżkom, często stoją w sprzeczności do sformułowanych teorii, a mimo to podmioty takie funkcjonują i odnoszą sukcesy. Swoją ekspansywną postawę zawdzięczają głównie uwarunkowaniom tworzącym globalny rynek, takim jak dostęp do wiedzy, nowych rozwiązań technicznych, zasobów finansowych. Jednak przede wszystkim to możliwość dotarcia do rozproszonych geograficznie na całym świecie nisz rynkowych warunkuje ich internacjonalizację. Born globals, uzyskując właściwe wsparcie, mogą odgrywać istotną rolę w gospodarce światowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 140-149
Keywords: born globals; globalizacja; internacjonalizacja; MŚP; globalization; internationalization; SME