Delokalizacja działalności przedsiębiorstw i jej wpływ na elementy rynku pracy w krajach Unii Europejskiej - Kraciuk, Jakub (Delocalization of business activities and its influence on the elements of the labor market in the European Union countries, 2018)
Celem niniejszego opracowania była próba ukazania wpływu delokalizacji produkcji na płace pracowników sektora przemysłu i usług w krajach Unii Europejskiej. W artykule przedstawiono zróżnicowanie płac pracowników z krajów Unii Europejskiej zatrudnionych w sektorze przemysłowym oraz w usługach. Stwierdzono, że w zdecydowanej większości krajów wyższe stawki za godzinę pracy występują w usługach w porównaniu ze stawkami płacowymi pracowników zatrudnionych w przemyśle. Ukazano także poziom offshoringu w analizowanych krajach oraz jego wpływ na wysokość płac. Wyniki analizy wskazują, że offshoring przyczynia się do obniżki płac wszystkich pracowników w krajach Unii Europejskiej. Obniżka płac jest jednak wyraźnie większa w przypadku pracowników zatrudnionych w sektorze przemysłowym, mniejsza zaś w przypadku pracowników zatrudnionych w sektorze usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 120-128
Keywords: offshoring; rynek pracy; płace; labor market; wages