Sektor bankowy i sektor FinTech – współpraca czy realne zagrożenie dla sektora bankowego - Folwarski, Mateusz (Banking and FinTech sector − cooperation, or a real threat to the banking sector, 2018)
Sektor FinTech w ostatnich latach i w kolejnych będzie kluczowym elementem wpływającym na zmiany strategii banków i ich modeli biznesowych. Wiodącymi instytucjami wpływającymi na rozwoju tego sektora były zazwyczaj banki. Niemniej jednak od 2009 roku to innowacyjne firmy (start-up), wdrażające innowacje finansowe, stały się kluczowymi podmiotami na tym rynku. Początkowo banki nie zauważały firm fintechowych lub nie chciały z nimi współpracować. Zmieniające się preferencje klientów, np. w zakresie płatności, regulacje (m.in. dyrektywa PSD II) wymuszają na bankach inny sposób postrzegania firm z tego sektora. Bardzo często można spotkać głosy o tym, że sektor FinTech jest bańką spekulacyjną, która będzie prowadziła do kolejnego kryzysu. Aczkolwiek analizy indeksu spółek informatycznych i jego relacji do głównego indeksu giełdowego S&P wcale nie potwierdzają tej tezy. Głównym celem badawczym jest ukazanie zmian w postrzeganiu firm fintechowych przez banki na świecie oraz analiza powiązań firm z sektora FinTech w Polsce z bankami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 84-94
Keywords: sektor FinTech; start-up; systemy płatnicze; FinTech sector; payment systems