Praca nieodpłatna i rynek pracy - Drela, Karolina (Unpaid work and the labour market, 2018)
W artykule przedstawiono analizę nieodpłatnej pracy w Polsce. Podjęto również próbę określenia najważniejszych rozwiązań, które mogą zmienić jej postrzeganie, by stała się pracą odpłatną. Wiadomo, że ma ona istotny wpływ na rynek pracy, więc znaczenie ekonomiczne nieopłaconej pracy musi być bardzo duże. Ta sama działalność może być przecież płatna, jak i nieodpłatna, w zależności od kontekstu społecznego, dlatego szczególną uwagę zwrócono na główne rodzaje pracy nieodpłatnej, co pozwoliło autorowi zaprezentować kilka rozwiązań tych problemów. Realizacja wskazanego wyżej celu badawczego jest oparta na źródłach danych zastanych. W analizie ilościowej tych danych zastosowano metodę opisową i porównawczą z uwzględnieniem danych GUS z różnych lat
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 71-83
Keywords: rynek pracy; unpaid work; praca nieodpłatna; praca niewidoczna; labour market; shadow work; invisible work