Ekonomia złożoności a równowaga wielopunktowa - Dąbrowski, Ireneusz (Complexity economics vs. multiple equilibria, 2018)
Poszukiwanie mechanizmów harmonizujących i stabilizujących procesy ekonomiczne prowadziło do stawiania praktycznego problemu znajdowania, stabilności i jednoznaczności równowagi jako głównego obszaru badań (stabilizacja równowagi w systemie). Możliwość występowania dodatnich sprzężeń zwrotnych w systemie ekonomicznym generuje dwa nowe problemy jakimi są równowaga wielopunktowa oraz dynamika systemu ekonomicznego. Są to dwa istotne skutki reakcji systemu ekonomicznego na zmiany (szoki) w warunkach niestabilności. Idea równowagi wielopunktowej powoduje konieczność wyjścia poza ekonomię heterodoksyjną, co jest współcześnie coraz częściej akceptowane przez ekonomistów. Badanie zjawisk równowag wielopunktowych wymaga skierowania myślenia ekonomistów w stronę ekonomii złożoności jako syntezy wielu podejść heterodoksyjnych z głównym nurtem ekonomii. Celem artykułu jest przybliżenie problemów równowag wielopunktowych i koncepcji ekonomii złożoności we współczesnej literaturze przedmiotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 58-70
Keywords: ekonomia złożoności; równowaga wielopunktowa; complexity economics; multiple equilibria