Ekonomiczna efektywność wykorzystania czynników produkcji w układzie branżowym - Cyrek, Małgorzata (Economic efficiency of production factors in branches of economic activity, 2018)
W opracowaniu dokonuje się porównania efektywności ekonomicznej zaangażowania czynników produkcji w poszczególnych rodzajach działalności gospodarczej. Celem prezentowanych badań jest identyfikacja branż o najkorzystniejszych relacjach wyników do nakładów. Weryfikuje się hipotezę o najwyższej efektywności nowoczesnych branż wiedzochłonnych. Dokonuje się ponadto porównań efektywności poszczególnych nakładów w układzie: praca prosta, kapitał ludzki oraz kapitał fizyczny. Do realizacji zadań badawczych zastosowano nieparametryczną metodę DEA w postaci modelu NR-CCR zorientowanego na nakłady. Wykorzystane statystyki opisują polską gospodarkę w 2015 r., a zestawienia działalności uwzględniają agregaty branżowe oparte na sekcjach PKD 2007. Wyniki badań pozwalają stwierdzić najwyższą efektywność kapitału ludzkiego. Pożądane kierunki zmian strukturalnych w Polsce obejmują zarówno rozwój usług wiedzochłonnych, jak i industrializację oraz deagraryzację. Wynika to z opóźnienia procesów modernizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 48-57
Keywords: kapitał ludzki; gospodarka oparta na wiedzy; zmiany strukturalne; DEA; human capital; knowledge-based economy; structural changes