Model grawitacyjny w handlu zagranicznym: wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne - Bułkowska, Małgorzata (Gravity model in foreign trade: selected theoretical and methodical aspects, 2018)
Celem artykułu jest omówienie podstaw teoretycznych stosowania równania grawitacji w ekonomii oraz wskazanie najważniejszych problemów związanych z konstrukcją modeli, w tym z doborem zmiennych modelowych i metod estymacji. W artykule zastosowano metodę desk research obejmującą analizę artykułów naukowych na dany temat. Koncepcja zastosowania modelu grawitacji w badaniach handlu zagranicznego, przedstawiona przez Tinbergena w latach 60. XX wieku poprzez analogię do fizyki, była przez wiele lat krytykowana za niewystarczające podstawy teoretyczne. Od tamtego czasu model grawitacji zyskał silną podbudowę teoretyczną. Obecnie model grawitacji jest ważnym empirycznym narzędziem, które pomaga zrozumieć zjawiska gospodarcze zachodzące między dwoma krajami. Pierwotnie używane do wyjaśnienia przepływów handlowych, znajduje zastosowanie także w innych obszarach badań, w tym do oszacowania przepływów kapitałowych (FDI) czy też ruchów migracyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 39-47
Keywords: handel zagraniczny; model grawitacyjny; podstawy teoretyczne; metody estymacji; foreign trade; gravity model; theoretical foundations; methods of estimation