Silver economy – próba oceny stanu srebrnej gospodarki w Polsce - Bieńkowska, Beata (Evaluation of silver economy condition in Poland, 2018)
Srebrna gospodarka to pojęcie występujące coraz częściej w debacie publicznej. Pojawiło się jako odpowiedź na rosnący udział osób starszych w strukturze demograficznej społeczeństw. Celem artykułu jest próba oceny stanu srebrnej gospodarki w Polsce na podstawie dostępnych danych statycznych. Jako metodę badawczą wykorzystano desk research, analizując informacje na temat starzenia się polskiego społeczeństwa jako podstawę oceny sytuacji osób starszych w Polsce. Podjęto również próbę rozpoznania, czy w wybranych dokumentach strategicznych uwzględniane są zagadnienia związane z rosnącymi rozmiarami srebrnej gospodarki i czy podejmowane są działania na rzecz wykorzystania potencjału tej grupy społecznej. Przytoczono przykładowe definicje omawianego pojęcia. Stwierdzono, iż srebrna gospodarka stanowi jednocześnie ogromny problem i szansę, zatem podejmowanie wyzwań z nią związanych jest niezbędne już dziś
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 28-38
Keywords: srebrna gospodarka; gospodarka senioralna; osoby starsze; zmiany demograficzne; silver economy; elderly economy; elderly people; demographic changes