Wpływ podatku od towarów i usług na dochody budżetu państwa a problem ściągalności - Żukrowski, Wojciech (The influence of value added tax on the revenue of the state budget vs. a problem with the collection of taxes, 2018)
Wśród wszystkich podatków największy wpływ na dochody budżetowe państwa wykazuje podatek od towarów i usług. Artykuł stanowi próbę przeanalizowania tematyki tego podatku oraz jego wpływu na dochody budżetowe państwa. Przeprowadzono analizę opartą na danych pochodzących ze strony internetowej Ministerstwa Finansów, opublikowane jako sprawozdania roczne z wykonania budżetu państwa z lat 2003-2017. Celem artykułu jest zweryfikowanie hipotezy o wzroście wartości dochodów z podatku od towarów i usług w sumie dochodów budżetowych państwa w roku 2017. W artykule wykazano, że w 2016 nastąpiły zmiany w przepisach podatkowych. Przeprowadzona analiza danych z wpływów podatkowych z roku 2016 i 2017 (do listopada) w ujęciu miesięcznym pokazała ponad 20 miliardów złotych wzrostu wpływów z podatku VAT, co oznacza, że metody uszczelniania podatku VAT z roku 2016 wpłynęły w sposób znaczący na poprawę ściągalności tego podatku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 286-295
Keywords: podatek od towarów i usług; budżet; dochód; value added tax; budget; income