Możliwości wspierania mikroprzedsiębiorczości w gminach przy wykorzystaniu karty podatkowej - Żabiński, Arkadiusz (Possibilities to support micro enterprise in communities when using a tax card, 2018)
Jednostki samorządu terytorialnego, w tym gminy, powinny mieć szerokie możliwości prowadzenia samodzielnej polityki fiskalnej. Jednym z narzędzi tej polityki, w które gminy zostały wyposażone, jest karta podatkowa jako uproszczona forma opłacania podatku dochodowego od osób fizycznych skierowana do osób prowadzących działalność gospodarczą w mikroskali. Specyfika mikroprzedsiębiorstw wskazuje, że powinny być one objęte rozwiązaniami szczególnymi w zakresie opodatkowania działalności gospodarczej. Takie szczególne rozwiązania powinny polegać m.in. na maksymalnym uproszczeniu obowiązków podatkowych związanych z naliczaniem i odprowadzaniem podatków Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: dlaczego wpływy z tytułu karty podatkowej do budżetów gmin są coraz niższe, oraz co można zrobić, aby ten trend odwrócić? W opracowaniu przedstawiono analizę opłacalności wykorzystania karty podatkowej jako uproszczonej formy podatku dochodowego w konkurencji do zasad ogólnych tego podatku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 277-285
Keywords: polityka fiskalna; system podatkowy; podatek dochodowy; fiscal policy; tax system; income tax