Struktura przywilejów fiskalnych w SSE w Polsce w latach 2009-2015 - Szczepkowski, Maciej (Structure of fiscal incentives in SEZ in Poland in 2009-2015, 2018)
Specjalne strefy ekonomiczne, od 1995 roku, dają możliwość prowadzenia działalności gospodarczej na preferencyjnych warunkach. W kontekście pojawiających się nowych pomysłów dotyczących SSE, których ważnym elementem są przywileje fiskalne, interesujące wydaje się zwłaszcza znalezienie odpowiedzi na pytanie, jak dotychczas przedsiębiorcy działający w SSE wykorzystywali tego rodzaju przywileje. Aby osiągnąć cel główny niniejszego opracowania, autor będzie starał się znaleźć odpowiedzi na następujące pytania: Ile wynosiła wartość przyznanych przedsiębiorstwom przywilejów fiskalnych w specjalnych strefach ekonomicznych? Jak wyglądała struktura przedsiębiorstw, które korzystały z przywilejów wg wielkości przedsiębiorstw? W których powiatach przedsiębiorstwa korzystały z zachęt podatkowych w sposób najbardziej intensywny? W których województwach kwota przyznanych zachęt podatkowych była najwyższa? Analiza zostanie dokonana w latach 2009- -2015, za pomocą autorskiej analizy bazy danych SUDOP
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 253-263
Keywords: Specjalne Strefy Ekonomiczne; przywileje fiskalne; pomoc publiczna; Special Economic Zones; fiscal incentives; public aid