Znaczenie składów podatkowych w procedurze zawieszenia poboru akcyzy - Sygut, Edyta (Significance of tax warehouses in the excise duty suspension procedure, 2018)
Procedura zawieszenia poboru akcyzy jest fundamentalnym rozwiązaniem na gruncie podatku akcyzowego, które umożliwia realizację zasady jednokrotności opodatkowania. Istotą procedury zawieszenia poboru akcyzy jest możliwość przeniesienia zapłaty akcyzy do momentu wydania wyrobu akcyzowego do konsumpcji. Prawo stosowania tej procedury mają wyłącznie podmioty, które uzyskają po spełnieniu stosownych wymagań określony status, w tym składu podatkowego. Celem artykułu jest prezentacja instytucji składu podatkowego oraz ocena jej znaczenia w kontekście funkcjonowania procedury zawieszenia poboru akcyzy. Zagadnienie przedstawiono w aspekcie teoretycznym na podstawie unijnych i krajowych aktów prawnych oraz studiów literaturowych, a także w aspekcie praktycznym poprzez dokonanie analizy funkcjonowania składów podatkowych w Polsce w 2018 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 245-252
Keywords: podatek akcyzowy; skład podatkowy; procedura zawieszenia poboru akcyzy; excise duty; tax warehouse; excise duty suspension procedure