Organizacja i zasady rachunkowości w publicznych jednostkach oświatowych - Rechul, Halina (Organization and accounting principles in public education units, 2018)
W artykule podjęto rozważań na temat zasad i organizacji rachunkowości w publicznej jednostce oświatowej, która funkcjonuje w formie jednostki budżetowej. Celem artykułu jest przedstawienie uregulowań prawnych z zakresu rachunkowości jednostki oświatowej ze szczególnym uwzględnieniem specyficznych rozwiązań stosowanych w jednostkach sektora finansów publicznych. W opracowaniu wykorzystano metodę analizy opisowej, której wynikiem jest zidentyfikowanie występujących w praktyce rozwiązań z zakresu organizacji rachunkowości w jednostkach oświatowych. W artykule wskazano przede wszystkim te zasady rachunkowości, których stosowanie gwarantuje rzetelne i przejrzyste prowadzenie rachunkowości, co jest niezbędne w sytuacji wykorzystywania do realizacji zadań środków publicznych. W opracowaniu wskazano także możliwe formy obsługi ekonomiczno-administracyjnej jednostek oświatowych wykorzystywane przez organy prowadzące szkoły i placówki oświatowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 185-195
Keywords: jednostka oświatowa; sektor finansów publicznych; zasady rachunkowości; educational unit; public finance sector; accounting principles