Podejmowanie decyzji o oszczędzaniu długookresowym – perspektywa ekonomiczna i behawioralna - Olechnowicz, Agata (Long-term savings decision-making – economic and behavioral perspective, 2018)
W rezultacie niepokojących prognoz emerytalnych ludzie aktywni zawodowo powinni poszukiwać dodatkowych strategii zabezpieczających odpowiedni standard życia w okresie poprodukcyjnym. Badania wskazują jednak na niski poziom świadomości emerytalnej Polaków. Objawia się on tym, że mając wiedzę o ryzyku otrzymywania niskich emerytur, a także mając możliwości oszczędzania, Polacy w dalszym ciągu tego nie robią. Celem artykułu jest przegląd zarówno teoretycznego, jak i empirycznego dorobku ekonomii behawioralnej w zakresie podejmowania decyzji finansowych w zakresie gromadzenia oszczędności na starość. W artykule przedstawiono szereg czynników psychologicznych, które mogą oddziaływać na niską skłonność do oszczędzania jednostek. Opisano również zjawisko „lęku emerytalnego”, który może owocować unikaniem tematu starości i emerytury, a w efekcie unikaniem jakichkolwiek informacji w tym zakresie oraz zaniechaniem podejmowania działań, aby się na ten okres życia zabezpieczyć
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 164-172
Keywords: decyzje emerytalne; oszczędności długoterminowe; czynniki behawioralne; system emerytalny; retirement decisions; long-term savings; behavioral factors; pension scheme